Annonce
Annonce
Fødevarevirksomheder og professionelle køkkener får nu mulighed for at afprøve danske økologiske bælgfrugter. De forpligter sig så til at give en vurdering af kvaliteten af de danskdyrkede råvarer, i forhold til de råvarer de normalt anvender. Foto: Colourbox
Vil du teste danske bælgfrugter?
Innovationscenter for Økologisk Landbrug kan nu tilbyde fødevarevirksomheder og professionelle køkkener at afprøve danske økologiske bælgfrugter.
Stigende efterspørgsel på bælgfrugter er baggrunden for, at Innovationscenter for Økologisk Landbrug har etableret et samarbejde med økologiske landmænd om at dyrke kikærter, linser, ærter, lupiner og hestebønner til testbrug.
Vi kan derfor nu tilbyde fødevarevirksomheder og professionelle køkkener at afprøve danske økologiske bælgfrugter.
Vi tilbyder
1-3 kg danskdyrkede kikærter, linser, ærter, lupiner og hestebønner til test-brug
11 forskellige sorter i alt
Råvaren har levnedsmiddelkvalitet, men er ikke fødevarekontrolleret eller garanteret glutenfri
Forventet levering ultimo 2022
I vurderer
Bestiller du en smagekasse, forpligter du dig til at give os en vurdering af kvaliteten af de danskdyrkede råvarer, i forhold til de råvarer du normalt anvender
Innovationscenter for Økologisk Landbrug har udlagt parceller med bælgfrugter til konsum på Bornholm, Lolland og i Østjylland. Formålet er ikke kun at blive klogere på at dyrke bælgfrugterne men i mindst lige så høj grad at kortlægge smagen og undersøge, om der er særlige egenskaber ved danskdyrkede bælgfrugter i forhold til udenlandske. Hvis omstillingen til en mere klimavenlig tallerken med mindre kød og flere bælgfrugter skal lykkes, skal bælgfrugterne smage godt, understreger projektleder Inger Bertelsen:
”Det handler ikke kun om, hvordan den enkelte art eller sort smager. Vi vil rigtig gerne undersøge, om friskhed kan smages, og om den ændrer sig med tiden, der går, fra varen er høstet, til den er spist,” forklarer hun.
Den opgave er lagt i hænderne på Agnes Qvortrup, der er erfaren sensoriker – eller smagsdommer, om man vil, og den er ikke så ligetil endda.
”Det er nemmere at vurdere én bønne i forhold til en anden, men her skal bedømmelsen af en bønne sammenlignes med bedømmelsen af den samme bønne for en, to og tre måneder siden. Det er en svær øvelse,” siger Agnes Qvortrup.
Forud for selve testen går en kreativ proces, hvor hun beskriver de smagsnuancer, bælgfrugterne har. Når det er gjort, vurderes bælgfrugten på en skala fra 1 til 15 på hver af de valgte reference-ord.
Agnes Qvortrup sætter disse typiske smagsnuancer på bælgfrugterne:
Kikærter: brød, hasselnød, grønært og korn
Hestebønner: mineralsk, gær, kostald, svovl
Linser: blomster, mandel, græskar, honning
Gule ærter: majs, grønært, græs, kastanje
Smagekasser og smagstest er led i projektet Sunde og velsmagende bælgfrugter, der er støttet af Fonden for Økologisk Landbrug.
Har du spørgsmål til sorter, ønsker om større eller mindre mængder eller lignende, så kontakt Anna Borum, konsulent ved Innovationscenter for Økologisk Landbrug, på 2167 6533 eller abor@icoel.dk
Flere artikler fra samme sektion
Sæsonen er skudt i gang: Nu breder dansk øko-grønt sig på butikshylderne
Nu ligger der for første gang i år økologiske danske radisser, spinat og pak choi i butikkerne. Hos de danske økologiske grøntsagsproducenter er sæsonen netop skudt i gang.
Økologisk Landsforening uddeler atter gratis blomsterfrø landet over
Den 5. maj kan man hente en gratis pose blomsterfrø i Føtex og Bilka landet over. Økologisk Landsforening uddeler i alt 38.000 poser for at give bierne mere mad og sætte fokus på de truede arter.
Nyt ejerskab skal stoppe slingrekurs, så Coop kan fokusere mere på kerneværdierne
Efter præsentationen af endnu et katastroferegnskab og med energiselskabet OK som ny medejer, har Coop lagt sig fast på en ny kædestruktur, som skal være med til at gøre Danmarks største salgskanal for økologiske fødevarer til en god forretning.